Instellingshonden

Voor wie?

Instellingshonden worden overal ingezet waar hun aanwezigheid en interactie een therapeutische meerwaarde kan betekenen. Zij zullen samen met hun baasje meerdere personen tot steun zijn binnen een rust-en verzorgingstehuis, een instelling voor mensen met mentale beperking, een psychisch centrum, bijzondere jeugdzorg …

Opleiding

Een instellingshond geniet dezelfde basisopleiding als een andere assistentiehond bij een gastgezin en kent de basisbevelen.

Wat doet een instellingshond?

  • De positieve invloed van de aanwezigheid van een dier in een rust- en verzorgingstehuizen is onderhand wel aangetoond. Bejaarden reageren beter en worden gemakkelijker tot fysieke oefeningen aangezet wanneer er een hond bij betrokken is. Voor bewoners met dementie geeft het contact met dieren een gevoel dat ze nog steeds voor iets of iemand kunnen zorgen, het stimuleert hun zelfvertrouwen. Het aanraken van de zachte vacht geeft hen een veilig gevoel, net wat ze nodig hebben.
  • Mensen met een mentale beperking worden psychisch gestimuleerd en geraken vlotter geïntegreerd in de maatschappij.
  • Kinderen met ADHD worden rustiger in het bijzijn en bij de verzorging van een hond …
  • Kortom een instellingshond kan ingezet worden daar waar er door de interactie een therapeutische meerwaarde wordt gecreëerd.

Instellingshonden vallen niet onder de noemer assistentiehonden. Ze hebben volgens de wet geen recht op toegang op publiek toegankelijke plaatsen maar dienen wel een prachtig sociaal doel.

Schrijf je in voor ons
Ontbijt met wandeling