Hoorhonden

Voor wie?

Doof zijn is een onzichtbare beperking. Het zorgt ervoor dat mensen meer geïsoleerd leven. Het neemt hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen weg. Een hoorhond wordt de oren van zijn baasje en zal deze altijd verwittigen bij  aangeleerde geluiden. Via de hoorhond kan een persoon onafhankelijk van extra hulpmiddelen en hulp zijn zelfstandigheid vergroten. Door hun aanwezigheid kunnen ze het geïsoleerd gevoel van die persoon helpen verminderen.

Opleiding

Tegen het einde van zijn opleiding, is een hoorhond in staat om een vrij groot aantal geluiden te herkennen en bij elk geluid afzonderlijk de gepaste reactie te geven.

Wat doet een hoorhond?

Hoorhonden kunnen:
  • hun baasje waarschuwen bij alledaagse geluiden door hem/haar aan te raken en hem/haar naar de bron van het geluid te brengen:
  •  een baby die huilt, een wekker of kookwekker die rinkelt, iemand die aan de voordeur belt…
  • hun baasje waarschuwen wanneer er gevaar dreigt (bijvoorbeeld een rookalarm, …) door in een bepaalde houding te gaan liggen
  • spontaan zaken oprapen, die een dove persoon onwetend laat vallen
  • hun baasje uit een zeker sociaal isolement helpen treden

 Een hoorhond is een toegevoegde waarde op de reeds aanwezige technische hulpmiddelen, zoals een knipperende lamp of een triller… De hoorhond kan een aantal van deze middelen dynamisch vervangen.

Doofheid is een onzichtbare beperking. Door de aanwezigheid van de hoorhond met zijn specifiek jasje wordt de omgeving erop attent gemaakt dat ze met een dove persoon te maken hebben. Net als andere geattesteerde assistentiehonden mogen ook onze hoorhonden overal met hun baasje mee.

Schrijf je in voor ons
Ontbijt met wandeling