Schenkingen en legaten

Je kan ons gedenken in je laatste wilsbeschikking. Denk aan Canisha vzw wanneer de deur voor je dicht gaat en neem ons op in je testament. Of doe alvast een schenking bij leven, zo geniet je nog met je eigen ogen mee van de resultaten van je schenking.

Open een deur wanneer u heengaat

Er zijn verschillende manieren waarop je een schenking of legaat kunt doen.
Je kan bijvoorbeeld een deel, of alles van je bezittingen nalaten, zowel bij leven als in je testament.

Schenking

Er zijn twee manieren waarop je een schenking kunt doen.

  • Een schenking van hand tot hand. Dit betekent dat je iets rechtstreeks en op een informele manier overdraagt aan Canisha vzw. Bijvoorbeeld geld via een bankoverschrijving, meubelen,… Er moeten geen belastingen worden betaald op dit soort van gift.
  • Een schenking via een notariële akte. Dit geldt voor onroerende goederen en hiervoor moet je een notariële akte laten opstellen. In dat geval moet Canisha vzw 5,5% schenkingsrechten betalen in Vlaanderen en 7% in Wallonië en Brussel.

Duolegaat (voordeliger voor schenker en begunstigde)

Heb je geen kinderen of erfgenamen van de eerste graad? Dan hoeft je nalatenschap niet verloren te gaan of te worden opgesoupeerd door successierechten.
Er bestaat zoiets als een duolegaat waarbij je niet alleen je erfgenaam aanduidt, maar ook een goed doel kan aanduiden zoals Canisha vzw.
Je erfgenaam zal meer overhouden van je nalatenschap dan zonder duolegaat. In het geval van een duolegaat betaalt Canisha vzw de successierechten maar schenk je ook  een deel van je erfenis.

Interesse? Bespreek het gerust eens met je notaris of contacteer ons.