Hulphonden

Voor wie?

Canisha vzw leidt hulphonden op die personen met een motorische beperking bijstaan. Ze voeren dagelijkse belangrijke opdrachten uit en geven hen op die manier een stukje autonomie terug.
Er zijn allerlei handeling die voor een persoon met een motorische beperking soms onoverkomelijke hindernissen betekenen, maar niet voor een goed getrainde hulphond. Hulphonden zijn stuk voor stuk welopgevoede dieren, die zich sociaal handhaven in de maatschappij. Ze helpen mensen met een beperking ook uit een zeker sociaal isolement te treden.  De hulphond is een steun en toeverlaat, een trouwe vriend.

Opleiding

Hulphonden leren 40 of meer bevelen aan. Het is een heel intensieve opleiding, die op het einde aangepast is op maat van de behoeften van de aanvrager.

Wat doet een hulphond?

Een hulphond kan opdrachten aan zoals:
  • koopwaar uit een rek nemen waar de rolstoelgebruiker niet zelf aankan
  • betalen aan een kassa die te hoog is voor iemand in een rolstoel
  • op commando blaffen om de aandacht te trekken wanneer dat nodig is
  • kleren en schoenen helpen aan- en uittrekken
  • een lichtschakelaar bedienen
  • deuren en kasten  openen en sluiten
  • gevallen voorwerpen zoals medicijnen, gsm, sleutels … oprapen en terug geven
Hulphond opent een kast


Vooral Golden retrievers en Labrador retrievers zijn geschikt om te worden opgeleid als hulphond. Ze zijn groot, sterk en gemakkelijker te trainen, houden ervan om voor hun baasje te werken en hebben een natuurlijke aanleg om dingen te apporteren, wat toch wel belangrijk is voor bijvoorbeeld een rolstoelgebruiker wanneer hij/zij iets laat vallen.

Soms is de motorische beperking van een aanvrager te groot om zelf voor zijn hond te kunnen zorgen.
Ook kinderen kunnen baat hebben bij een hulphond, maar zijn te jong om er de verantwoordelijkheid voor te dragen. Dan is een duohond een mogelijke optie. In dat geval is een inwonend familielid of ander persoon verantwoordelijk voor de verzorging van de hond.

Getuigenis Lies & Naloe

Lies en Naloe getuigenis canisha

Sinds ik eind januari 2019 het heuglijke nieuws gekregen had dat ik een nieuwe hulphond kreeg - Naloe is mijn derde hulphond - was ik super content. En wat nog leuker was, het was een hulphond die ik al kende sinds zij pup is. Sinds 1 maart 2019 zijn wij een hecht team geworden.
Naloe en ik zijn geknipt voor elkaar. Naloe houdt mij permanent in de gaten. Als ik assistentie nodig heb, dan staat ze er onmiddellijk. Zo heb ik geen problemen meer om mijn kleren uit te trekken. Naloe kleedt mij elke avond uit en doet mijn jas ook uit. Ik moet ook niets meer oprapen. Naloe werkt heel graag voor mij. De grootste hulp die ze me nu biedt, is als ik val, dat ze me helpt recht te staan. Dit doet ze heel graag dus vanaf ik op mijn knieën zit, staat ze al recht om mij te helpen.
Waar we nu nog wat energie moeten insteken is om Naloe ook te laten blaffen als ik val. Ze kan blaffen op commando, maar ze schrikt nog heel erg van mijn vallen dus ze komt dan telkens heel dicht bij mij liggen om mij te troosten. We zitten nu al op een moment dat we niet echt meer zonder elkaar kunnen. Ik zie haar als mijn partner en ze geeft mij heel veel plezier. Als Naloe niet bij mij is, dan mis ik iets van mezelf. Ik kan 24/24 op haar beroep doen. Hiervoor grote dank aan Canisha vzw!

Schrijf je in voor ons
Ontbijt met wandeling