VZW Canisha assistentiehonden

Home
Over ons
Voor wie?
Onze honden
Foto's
Help ons
Kalender
Pers
Contact
Links

Recht op toegang

Join us on Facebook

Hulphonden

Ziekte, een ongeval, het kan je leven grondig veranderen als je moet leren omgaan met een beperking. Sommigen onder ons hebben die beperking zelfs van bij de geboorte.

Fysieke beperkingen mogen echter je autonomie niet teniet doen.
Allerlei technische hulpmiddelen worden ontwikkeld om je zelfredzaamheid te vergroten.
Maar dergelijke hulpmiddelen kan je meestal niet meenemen wanneer je je huis verlaat.
Dat kan wel met een hulphond. Hij vervangt een heleboel hulpmiddelen tegelijk, gaat overal met je mee en is dus overal inzetbaar, meer nog: hij wordt je vriend.

De vzw Canisha leidt hulphonden op die personen met een fysieke beperking bijstaan door het uitvoeren van kleine maar belangrijke opdrachten en hem op die manier een stukje autonomie teruggeven. Een lichtschakelaar bedienen, deuren en kasten openen en weer sluiten, medicijnen of de telefoon aanbrengen, sleutels en andere gevallen voorwerpen oprapen… allemaal dingen die voor een persoon met een fysieke beperking soms onoverkomelijke hindernissen betekenen, maar niet voor een goed getrainde hulphond. Hulphonden, stuk voor stuk welopgevoede dieren, helpen mensen met een beperking ook uit een zeker sociaal isolement te treden, contacten met andere mensen worden vlotter gelegd, er is altijd een gespreksonderwerp voorhanden. En bovenal is een hulphond een trouwe vriend, een steun en toeverlaat ...

Hulphonden leren 40 of meer bevelen aan. Zij kunnen ook opdrachten aan als

  • koopwaar uit een rek nemen waar de rolstoelgebruiker niet zelf aankan
  • betalen aan een kassa die te hoog is voor iemand in een rolstoel
  • op commando blaffen om de aandacht te trekken wanneer dat nodig is
  • kleren en schoenen helpen aan- en uittrekken

Vooral golden retrievers en labrador retrievers zijn geschikt om te worden opgeleid als hulphond. Ze zijn groot, sterk en gemakkelijker te trainen, houden ervan om voor hun baasje te werken en hebben een natuurlijke aanleg om dingen te apporteren, wat toch wel belangrijk is voor een rolstoelgebruiker wanneer hij/zij iets laat vallen.

Duohonden

Soms is de fysieke beperking van een aanvrager te groot om zelf voor zijn hond te kunnen zorgen.
Ook kinderen kunnen baat hebben bij een hulphond, maar zijn te jong om er de verantwoordelijkheid voor te dragen. Dan is een duohond een mogelijke optie. In dat geval is een inwonend familielid of ander persoon verantwoordelijk voor de verzorging van de hond.

 

Sitemap - Copyright notice

gesponsord door


  Water-dicht Vochtbestrijding  Schilderwerken Steven De Bruyne  Savic  Vulsteke Bedrijfsgebouwen  

website ©2011-2019 - Canisha VZW - Kortewagenstraat 60 b - 9230 Wetteren - Ond. Nr.: 0841 554 776 - alle rechten voorbehouden

English page