VZW Canisha assistentiehonden

Home
Over ons
Voor wie?
Onze honden
Foto's
Help ons
Kalender
Pers
Contact
Links

Nieuws

20/11
Examentijd

16/09
Meter Jits en peter Alain

09/07
Onze benjamin

29/05
Ontbijtwandeling te Borsbeke

22/05
Pittige Pepper

04/05
Perro = hond in het Spaans

02/04
Pipa, onze jongste telg

29/02
Beneluxprijs voor Marieke Vervoort

22/02
Over de regenboogbrug

08/02
Obi

31/01
Canisha’s nieuwjaarsbrief

21/01
Uitslag lichtballonnenwedstrijd

22/12
Music for Canisha in Boom

15/12
Ze zijn jarig

12/12
In de watten gelegd

26/09
Kaprice op WereldDovenDag

11/09
Memorabel

10/09
Geen kale opkomst in Ter Kale

7/07
Over de regenboogbrug

21/05
Alain Remue vertelde

11/02
Vier puppy's naar hun gastgezin

20/12
Uitslag ballonnenwedstrijd

15/12
Tien kwispelende staartjes

8/12
Een nieuw levensjaar, ...

1/08
Genomineerd voor Grote Gift 2014 van 3M Fonds

27/06
Kaprice officieel hoorhond

22/05
Xena in kindermusical

10/04
Trixy is geslaagd

25/01
Nieuwjaarsreceptie

31/12
Mattis

24/12
Music for Life bis

24/12
Music for Life

11/12
Prinses Maja von Hohenzollern

28/11
Geaccrediteerd!

6/10
Lopende en wandelende honden

6/10
Ontbijtwandeling te Zottegem

29/09
De cheque van de Iron Maids

8/09
De Iron Maids hebben het gehaald!

23/06
Hondenkapsalon Kapryno wordt 10 jaar

19/06
Assistentiehonden in het Vlaams parlement

5/05
Mauro de blonde labrador

21/04
Antwerp 10 Miles

2/04
Rotary Westmalle-Kempenland

28/03
Poedel Mats wordt hoorhond

5/03
BACD

16/02
Sponsorloop

1/02
Eerste jaarfeest - een impressie

18/01
De Muppetshow

4/01
Lagun betekent 'vriend'

28/12
Gulle schenker

20/12
Kerstmarkt Nike Laakdal

17/12
Hondenkerstmarkt

1/12
Leni

12/11
Nieuwe pup: Lubby

6/11
Iron Maids for Canisha

5/10
Filmpje

30/09
Ontbijt met wandeling

5/09
Paralympisch goud

15/08
Hondenwandeling Zoutleeuw

31/07
Nieuwe pagina

22/07
Nog een pup: Loki

14/07
Rolstoelparade Gentse Feesten

11/07
Lambiek

1/07
Ons 2de pupje

9-10/06
Open Tuin- & Vijvermarkt

3/06
Canisha op de 5de Woefdag

2/06
Demo op de spina bifida-BBQ

19/05
Vlijtige liesjes brengen op

17/05
Opendeurdag VABI Roeselare

30/03
Canisha in het maandblad Woef

17/03
Eager is nu bij een gastgezin

17/02
Nike Better World

28/01
Nieuwjaarsreceptie

10/12
Rinja zou graag hulphond worden

6/12
Oprichting vzw Canisha


Recht op toegang

Join us on Facebook

Eerste jaarfeest van vzw Canisha - een impressie

Je hebt er maandenlang naar uitgekeken…
en dan is het er: Canisha’s eerste jaarfeest.
Zaterdag 26 januari 2013. Het leek eerst nog zo ver af maar was er sneller dan we hadden kunnen vermoeden. De 2-wekelijkse vergaderingen werden wekelijks, want er is altijd nog zoveel te doen. Contacten met de zaalverantwoordelijke, brouwer, kokkin, drukker, pers, media… de website in orde zetten, sponsorjacht en kaartenverkoop organiseren, vrijwilligers ronselen, aankopen doen, de wedstrijd voorbereiden… Er komt heel wat bij kijken!
Maar we hebben het gerooid; ons eerste jaarfeest is een knaller geworden, een succes over de hele lijn.

Donderdagavond al waren vrijwilligers in touw om de eerste materialen naar de zaal te transporteren. Vrijdag werd een hele dag hard gewerkt – tafels gezet en aangekleed, podium in orde gebracht, computernetwerk geïnstalleerd, tombolaprijzen uitgestald, foto’s en kindertekeningen opgehangen… - zodat zaterdagvoormiddag nog slechts de laatste loodjes moesten aangepakt worden. En neen, die laatste loodjes waren deze keer niet zo zwaar als wordt beweerd, omdat we ze samen droegen.

En toen waren we er klaar voor.

De mensen van de firma Animabox hadden in géén tijd hun stand opgezet en de eerste dierenliefhebbers boden zich aan met hun huisdier om er professionele foto’s van te laten maken.

Intussen waren ook al supporters voor de wedstrijd ‘Hulphond van het jaar’ naar de Gemeentelijke feestzaal van Wetteren afgezakt om zich te verzekeren van een plaatsje met goed zicht op het podium.
Langzaamaan begon de zaal zich te vullen.
De juryleden voor de wedstrijd (Caroline - Hachiko, Marianne - Scaledogs/Dyadis en hondengedragstherapeute Carine) werden gebrieft en de kandidaten meldden zich aan. Met 4 waren ze, mensen met een beperking, in rolstoel, met hun hulphond, hun maatje. Catherine kwam met haar hulphond Sacha zelfs uit het verre Luik, haar hond werd opgeleid door onze zustervereniging Os’mose. De honden van Sandy en Maaike werden opgeleid door onze collega’s van Hachiko en Lies was er met Galia, als vertegenwoordigers van Canisha.
De eerste proef werd afgelegd in de zaal: elk koppel moest tot aan de toog gaan, waar 4 zakjes stonden met daarin 2 plastic waterflesjes. Die moesten door de hond worden opgepakt en terug tot aan het podium gedragen, waar ze het zakje aan hun baasje moesten afgeven.
De volgende proeven werden afgelegd op het podium. Dankzij een gespecialiseerde firma konden we een oprijplatform gebruiken waarlangs de rolstoelgebruikers gemakkelijk op en van het podium konden gereden worden.
De honden moesten dan nog een gsm apporteren, een blikje cola van tussen 2 andere drankblikjes halen en naar hun baasje brengen, een ei apporteren, een trui uittrekken en in de wasmachine deponeren, een lamp aansteken...
Telkens een proef was afgelegd, werden de punten geprojecteerd op groot scherm zodat het talrijk opgekomen publiek kon meevolgen. Na de laatste finaleproef konden ook de supporters een duit in het zakje doen en stemmen kopen voor hun favoriet. De uiteindelijke uitslag was:
1. Maaike Desmecht met Wilson 2. Lies Van Peperstraete met Galia en 3. Catherine Crepin met Sacha. Ook de 4e kandidate, Sandy Mijnendonckx met Xaltoen, zette een puike prestatie neer, maar viel jammer genoeg net buiten de prijzen. Die prijzen waren wondermooie trofeeën, een gouden, een zilveren en een bronzen hond, gecreëerd door Lili, een dove kunstenares die met onze hulp haar eigen hond opleidt tot hoorhond.

Omdat een aantal dove en slechthorende mensen aanwezig was op ons feest, werd al wat op het podium gezegd werd, simultaan in tekst omgezet, die dan geprojecteerd werd op een scherm zodat ook deze gasten niets van het gebeuren moesten missen. Drie jonge dames losten elkaar af om deze taak tot een goed einde te brengen.
Op een ander groot scherm liep de hele tijd een presentatie van foto’s van onze activiteiten, afgewisseld met advertenties van onze belangrijkste sponsors.

Inmiddels waren ook de mensen die kwamen eten aangekomen om aan tafel te schuiven. De keuken – in een aangebouwde tent naast de zaal – draaide op volle toeren. Vrijwilligers die elders hun taak hadden werden vervangen zodat ze konden inspringen bij het opdienen. Het eten smaakte, we mochten meerdere complimenten overbrengen aan de chef, Caroline, een docente aan een koksschool, die ook enkele van haar leerlingen had meegebracht.

Eén van de hoogtepunten van ons feest: onze meter Marieke Vervoort die over haar leven, haar sportieve prestaties en haar hulphond Zenn kwam vertellen. De zaal zweeg, wie aan het eten was deed dat verder in stilte, zelfs de tooghangers die druk over de plaatselijke politiek palaverden vielen stil. Iedereen hing aan Mariekes lippen en betoonde achteraf met luid applaus zijn respect voor onze Paralympische trots.
Marieke introduceerde toen de Iron Maids, vertegenwoordigd door Brigitte, die vertelde hoe het allemaal begonnen was. Deze groep van 8 dames trainen 9 maanden lang om uiteindelijk een halve triatlon te doen. Ze laten zich hiervoor sponsoren, en dat sponsorgeld gaat naar Canisha.

De tijd kwam om de biedingen voor 2 luchtballonvaarten af te ronden. We mochten die verloten van één van onze sponsors. In de loop van de namiddag waren er al biedingen geweest, nu wilden we het geboden bedrag nog de hoogte in krijgen. Uiteindelijk brachten beide vluchten elk € 150 op, een absoluut succes.

Er volgde een nieuw hoogtepunt (we hebben er veel gehad): onze gastgezinnen werden samen met de pups op het podium gevraagd. Het was een mooi gezicht: 9 pups met hun voorlopige baasje maakten hun opwachting. Als dank voor hun niet-aflatende inzet werden deze vrijwilligers letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. Iedereen kreeg een prachtig bloemstuk aangeboden, samengesteld door de studenten van Christels avondklas, die ook voor de versiering van het podium instonden.

Tenslotte kwam de overhandiging van onze eerste hulphond aan zijn definitieve baasje: de flatcoated retriever Eager werd door Marnic, die de rol van gastgezin op zich had genomen, overhandigd aan Katrien. Een ontroerend moment. En een mijlpaal in de jonge geschiedenis van onze vereniging.

Stilaan liep het feest ten einde. Hier en daar bleven nog groepjes nakaarten maar echt laat werd het niet. Zowel de gasten als de talloze vrijwilligers waren het er over eens dat het een geslaagde namiddag en avond geworden was.
Het gaf een warm gevoel te bedenken dat zoveel mensen sneeuw en vrieskou hadden getrotseerd om ons op één of andere manier te steunen: door hun daadwerkelijke hulp vóór, tijdens en nadien, of door hun financiële bijdrage aan sponsoring, eten, tombola…

Toen ik eindelijk in bed lag, moe maar voldaan, viel ik in slaap met een glimlach om mijn mond en de gedachte: “Het was een goeie dag vandaag.”

Uw verslaggeefster.

 

Sitemap - Copyright notice

gesponsord door

Eukanuba hondenvoeding  Van Houtven Bouwbedrijf  Water-dicht Vochtbestrijding  Nationale Loterij

website ©2011-2017 Canisha - alle rechten voorbehouden

English page